28 november 2015

 

Beste Bongerdbewoners,

 

Inmiddels is de Bongerd Dakgroep weer een paar weken verder. In dit bericht enige informatie over wat wij op dit moment doen, enkele wettelijke bepalingen, het gevaar van asbest en waarom het belangrijk is nu over dakvervanging na te denken.

 

Wat doet de Bongerd Dakgroep nu?

Op dit moment proberen wij duidelijkheid te krijgen over de aankomende subsidieregeling vanuit het Rijk. Daarnaast proberen wij een collectief voorstel te organiseren voor het vervangen van onze daken. In dit voorstel proberen we verschillende opties ter vervanging van het dak mee te nemen, van een budgetregeling tot een “luxe optie”. Ook proberen wij het mogelijk te maken binnen dit collectieve project meerwerk per huis te laten meenemen, als het vervangen of bijplaatsen van dakramen of het vervangen van dakbeschot e.d. Wij hopen met een collectief voorstel de kosten van het vervangen van het dak per huis lager te kunnen krijgen, dan ieder van ons afzonderlijk met een aannemer kan afspreken. Ook hopen wij op deze manier het aangezicht van onze wijk te kunnen bewaren. Zodra wij hierover meer informatie hebben, zullen wij een gezamenlijke bijeenkomst beleggen om iedereen te informeren. Hoewel ons voorstel collectief zal zijn, zal iedere bewoner een individueel contract aangaan met de aannemer, waarin persoonlijke wensen en afspraken kunnen worden vastgelegd.

 

We durven inmiddels een eerste schatting te maken voor het veilig verwijderen en vervangen door natuurstenen leien. Deze eerste indicatie ligt tussen de €5000,- en €7000,- per woning (incl. 21% btw) uitgaande van ca. 65m2.

 

Wat is er eigenlijk wettelijk bepaald?

Hieronder enkele feiten op een rij

·         Sinds 1 juli 1993 is het bedrijven in Nederland verboden asbest te gebruiken, dan wel asbest of asbesthoudende producten te verkopen, te importeren, weg te geven, opnieuw toe te passen of te bewerken

·         Sinds 2005 geldt er in de Europese Unie een verbod op dit materiaal

·         Vanaf 2024 is het particulieren, bedrijven en (overheids-)instellingen in Nederland verboden asbestdaken te bezitten. Wie er na 2024 nog een bezit, moet dit verwijderen. Gemeenten kunnen eigenaren dwingen om het asbest dak te verwijderen met behulp van een dwangsom (boete). Dit geldt alleen voor daken die blootgesteld zijn aan de buitenlucht, zoals golfplaten of dakleien

·         Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen ervan. Echter, particulieren mogen nooit zelf dakleien verwijderen, maar moeten dit door een gespecialiseerd asbestverwerkingsbedrijf laten doen

Deze informatie is na te lezen op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest

 

Waarom is asbest gevaarlijk?

Asbest bestaat uit hele fijne vezeltjes, die bijna niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Normaal zitten deze vezels goed vast, maar door slijtage van het materiaal, door sloopwerkzaamheden of door andere beschadigingen aan het materiaal komen deze vezels in de lucht terecht. Als deze vezeltjes in de luchtwegen komen, blijven ze daar steken, zoals met kerst engelenhaar aan je huid blijft haken.  Bij het langdurig inademen van veel asbestvezels worden deze gevaarlijk.  Zij kunnen dan longkanker of longvlieskanker veroorzaken. Dit gebeurt meestal tientallen jaren na de blootstelling (http://www.ggdflevoland.nl/client/1/?websiteid=1&contentid=2962&hoofdid=968 , http://ggd.groningen.nl/milieu-gezondheid/asbest-en-uw-gezondheid).

 

Waarom is het belangrijk nu al na te denken over het vervangen van het dak?

Voor de verwijdering van asbest daken komt er per 1 januari 2016 een subsidieregeling (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest). Hiervoor is (minimaal) 75 miljoen euro beschikbaar. De subsidieregeling is één pot voor zowel bedrijven, instellingen en particulieren. Naar verwachting komt hiervan per jaar een bedrag beschikbaar 2016: 10 miljoen, 2017 12 miljoen enz. Dit betekent dat we iets meer tijd hebben om met elkaar met een goed plan te komen.

 

Bovendien is het hebben van een dak van dit ongezonde product ongunstig bij het verkopen van het huis. Er zijn al woningen in onze wijk waarbij de verkoop bemoeilijkt wordt, doordat er een asbest dak op zit. Het is te verwachten dat woningen met zo een dak op termijn vrijwel onverkoopbaar zullen zijn, tenzij tegen een lage prijs.

 

Gezamenlijk per twee-onder-een-kap woning het dak vervangen is dringend gewenst. Dit voorkomt extra kosten en risico zowel nu als later. We raden u aan alvast met uw buren hierover te overleggen.

 

Wij hopen jullie op deze manier voldoende geïnformeerd te hebben over onze bezigheden. Heb je opties die je wilt overwegen binnen het collectieve plan tot het vervangen van het dak, of heb je andere vragen of opmerkingen, dan kun je ons mailen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Met hartelijke groet,


De Bongerd Dakgroep